Waarom zou je een CO2-footprint opstellen?
Een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen is CO2-reductie en het gebruik van duurzame energie. Hierdoor verminder je jouw kosten en dring je CO2-uitstoot terug. Om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van je eigen organisatie, een dienst of een product, is de CO2-footprint essentieel. Dat is al een reden op zich om een footprint op te stellen, maar wat zijn nu de verschillende motivaties voor het opstellen van de CO2-footprint?
Motivaties om een CO2-footprint op te stellen
Waarschijnlijk is een belangrijke reden jouw intrinsieke motivatie om te verduurzamen. Een CO2-footprint geeft je namelijk inzicht in energieverbruik en mogelijke CO2-reductiekansen.
Maar er zijn zeker ook andere motivaties om een footprint op te stellen. Niet alleen om inzicht te hebben in de eigen organisatie maar vaak wordt dit gevraagd door stakeholders zoals werknemers, klanten, de overheid, brancheorganisaties, leveranciers en aandeelhouders. Interne en externe stakeholders gaan steeds meer de dialoog over duurzaamheid (in de keten) aan. Soms stellen de stakeholders zelf een footprint op en vragen of eisen dit ook van andere bedrijven en organisaties in de keten.
Een andere belangrijke motivatie is wet- en regelgeving. In de afbeelding zie je de doelstellingen die de EU geformuleerd heeft en daaronder hoe Nederland dat vertaald heeft in eigen doelstellingen.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Maar wat betekenen deze doelstellingen voor jouw organisatie? Veel organisaties hebben al te maken gehad met allerlei nieuwe regelgeving en richtlijnen die organisaties verplichten om actief te rapporteren over duurzaamheid. Anderen nog niet, maar er staat nog een aantal maatregelen op de planning.
Denk bijvoorbeeld aan de regeling die werkgevers verplicht om kilometers van werknemers te rapporteren vanaf 2025. Of de CSRD duurzaamheidsrapportage die verplicht wordt vanaf 2023. De CO2-footprint wordt daar hoogst waarschijnlijk een onderdeel van.
Goede voorbereiding
Kortom, het is slim om jouw organisatie nu al voor te bereiden op de groeiende informatieplicht rond duurzaamheid. Dan ben je straks beter voorbereid als je inzicht moet geven in jouw duurzaamheidsbeleid. Het opstellen van een CO2-footprint is een goede start.
Meer weten?
Benieuwd wat de Carbon Manager voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan en probeer de Carbon Manager 3 maanden vrijblijvend uit.



Contact
Florence Nightingalelaan 12
3527 WG, Utrecht