Hoe bepaal je hoeveel jouw CO2-uitstoot per jaar moet dalen?

Het ultieme doel is natuurlijk klimaatneutraal zijn in 2050 zoals bepaald in het Klimaatakkoord van Parijs, maar hoe kom je daar? Hoe bepaal je hoeveel de CO2-uitstoot van jouw organisatie per jaar moet zijn? Als het gaat om ‘wat is klimaatneutraal’ zijn we de afgelopen jaren allerlei definities tegengekomen. Maar de laatste tijd zien we dat over deze definitie en vooral de route daarnaartoe steeds meer consensus is ontstaan. Het antwoord hierop komt vanuit het Science Based Target Initiative (SBTi).

Jaarlijks reductiedoel gebaseerd op SBTi

De beste definitie op dit moment als het gaat om een klimaatneutrale organisatie en vooral de route daarnaartoe, is wat de meeste consultants betreft die van het SBTi vanwege de wetenschappelijke onderbouwing van het initiatief.
Het SBTi helpt organisaties in twee fasen naar Net-Zero. Dit door doelstellingen te bepalen voor je organisatie voor de korte termijn, vaak een doel voor 2030, en een lange termijndoel voor 2050.
Een algemene richtlijn om een korte termijn doelstelling (near term) te bereiken in 2030 is een jaarlijkse absolute emissiereductie van 4,2% per jaar (voor scope 1 en 2) en 2,5% voor scope 3 emissies. Voor de lange termijn moet naar minimaal 90% reductie worden gewerkt.
Naast deze algemene richtlijnen heeft het SBTi een advies voor een jaarlijkse emissiereductie op basis van de sector waar jouw organisatie in zit. Deze kun je goed gebruiken als richtlijn voor jouw routekaart om klimaatneutraal te worden. Je vindt de richtlijnen van het SBTi per sector hier.

Wil je meer weten over het SBTi en hoe je je kunt committeren aan dit initiatief als organisatie? Lees dan ook onze blog SBTi: hoe committeer je je als (MKB-)organisatie? en probeer de Carbon Manager 1 maand vrijblijvend uit.

Hoe verder?

Nu heb je waarschijnlijk inzicht in jouw uitstoot door middel van een CO2-footprint én heb je jullie doelstellingen bepaald voor de komende jaren. Dan is de volgende stap een klimaatstrategie om te zorgen dat je die doelen kunt waarmaken.

Hoe kan de Carbon Manager helpen?

De Carbon Manager is een online CO2-footprinttool die je helpt om je CO2-uitstoot in kaart te brengen en mogelijke reductiekansen te identificeren. Het is de eerste stap bij het committeren aan initiatieven zoals de Science Based Targets. Vraag een gratis demo aan en probeer de Carbon Manager 1 maand vrijblijvend uit.

Contact
Florence Nightingalelaan 12
3527 WG, Utrecht

E info@carbonmanager.nl
T +31 (0)6-50 26 06 59