Verzekeraar a.s.r. stelt ambitieuze doelen in het verkleinen van haar CO2-footprint

Hoe helpt CO2-footprint tool de Carbon Manager daarbij?

a.s.r. is een duurzame verzekeraar. Dat houdt in dat de verzekeraar bij alles wat zij doet, nadenkt over de vraag of dit houdbaar is voor de toekomst. Als grote organisatie heeft a.s.r. ook te maken met de nodige wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Maar dat is niet de belangrijkste drijfveer van a.s.r. De organisatie is intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan een duurzame en leefbare samenleving in zowel beleggingen en in product- en dienstverlening als in de eigen bedrijfsvoering. We vroegen Niek Schaffelaar, coördinator bouw en techniek-mvo bij a.s.r., wat zijn afdeling doet om hun pand te verduurzamen en hoe de Carbon Manager daarbij helpt.

Niek Schaffelaar over duurzaamheid bij a.s.r.

Grootschalige verduurzaming kantoorpand

De verzekeraar is gevestigd in een modern en licht pand in Utrecht, maar ooit was dit wel anders. a.s.r. is van een soort bunker, die in 1974 heel modern gevonden werd, naar een open en licht kantoor gegaan. Niek vertelt dat berekeningen lieten zien dat het hergebruik van het casco van het gebouw een besparing opleverde van ca. 24.000 ton CO2-eq. Dat heeft de doorslag gegeven om het bestaande gebouw te gaan renoveren. Sinds september 2019 is het pand CO2-neutraal en volledig van het gas af. Hierdoor is het energielabel van het kantoorpand van label G naar een label A++ gegaan.

Daar blijft het niet bij. a.s.r. is ambitieus in het verkleinen van haar CO2-footprint. Zo is één van haar doelen om het hoofdkantoor al in 2030 Paris Proof te laten zijn, in plaats van in 2050. Als je je als organisatie verbindt aan het Paris Proof Commitment van het Dutch Green Building Council committeer je je aan de doelstelling om het energieverbruik in je panden te verlagen tot 70 kWh per vierkante meter. De verwachting is dat er in 2050 voldoende duurzame energie beschikbaar is om alle gebouwen, mits Parijs proof, te voorzien. En daarmee de daarbij horende CO2-emissies terug te brengen.

Niek: “We willen onze CO2-footprint reduceren van 8.000 ton CO2-uitstoot naar 4.000 ton uitstoot tussen 2020 en 2025. In 2020 zijn we daarom gestart met een mobiliteitsplan waar tijd- en plaats onafhankelijk werken een belangrijk onderdeel van is en het beperken van het woon-werkverkeer.”

Voortgang van doelstellingen rapporteren

a.s.r. gebruikt de Carbon Manager al sinds 2011 om een footprint te maken van de eigen bedrijfsvoering. “Elk kwartaal verzamelen we gegevens over ons woon- werkverkeer, afval, koudemiddelen, etc., die we invullen in de Carbon Manager. Daaruit volgt de hoeveelheid CO2 die we hiermee uitstoten. Hierdoor krijgen we inzichtelijk op welk gebied het goed gaat met de CO2-uitstoot, maar ook waar het nog beter kan. Hier maken we vervolgens een mooie rapportage van met de Carbon Manager. Die rapportage wordt getoond op een groot scherm dat zichtbaar is voor onze medewerkers en gasten.”

Een aantal voorbeelden van maatregelen in het pand van a.s.r.:

  • Het ruim veertig jaar oude pand is in 2015 volledig gerenoveerd, en beschikt nu over een klimaatgevel en op meerdere verdiepingen zonnepanelen op het dakvlak. Met de klimaatgevel kan warmte van de zon slim worden ingezet om het gebouw te verwarmen in koudere periodes. De zonnepanelen helpen a.s.r. om te voorzien van duurzame elektriciteit.
  • In 2019 is de aardgaskraan definitief dichtgedraaid. De laatste twee gasketels zijn inmiddels vervangen voor warmtepompen, daarmee weet a.s. de 91.912 m2 van haar kantoorpand CO2-neutraal te onderhouden.
  • Het gebouw is voorzien van een warmtekoudeopslagsysteem voor duurzame verwarming en koeling, voldoende daglicht, een warmteplafond en daken met sedumplanten die hemelwater gefaseerd afvoeren.
  • De groene gevels maken integraal onderdeel uit van de gevelconstructie en zijn ingeplant met een rijk assortiment van vaste planten en grassen. Ook kunnen vogels eenvoudig nestelen in de gevel. Voor specifieke soorten zijn er extra voorzieningen aangebracht.
  • In de klimaatschil rond het gebouw zijn wintertuinen gerealiseerd met daarin een breed assortiment van bomen, vaste planten en siergrassen. De wintertuinen en palmbomen vormen de groene longen van het gebouw.

Het bleef niet bij verduurzaming van het pand zelf: “In 2021 hebben we de grootste, bi-directionele laadgarage  voor elektrische auto’s ter wereld geopend. Het overkapte parkeerterrein van bijna 10.000 vierkante meter, heeft een dak met meer dan 2000 zonnepanelen. Bij de 250 slimme bi-directionele laadpalen in de garage kunnen elektrische auto’s zowel opladen als ontladen en zijn er accu’s waar de opgewekte stroom in opgeslagen kan worden.” 

Woon- werkmobiliteit rapporteren in de Carbon Manager

Vanaf volgend jaar moeten grote werkgevers rapporteren over het zakelijke en woon-werkverkeer van hun medewerkers. a.s.r. is daar al ver mee: “We werken aan een automatische kentekenregistratie die het kenteken van medewerkers automatisch opslaat. Dat systeem is weer gekoppeld aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), waardoor we de uitstootgegevens per kilometer van elke auto kunnen achterhalen. Daardoor kunnen we exact berekenen wat de CO2-uitstoot is van het woon- werkverkeer.”

In de Carbon Manager houdt a.s.r. deze gegevens bij. In de tool kun je zowel CO2 als type auto’s, gebruikte brandstoffen en kilometers rapporteren. Meer weten over de rapportage over het zakelijke vervoer en woon-werkverkeer of hoe je dat kunt rapporteren in de Carbon Manager? Neem even contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

Wat de Carbon Manager a.s.r. heeft opgeleverd

Niek: “Werken met de Carbon Manager geeft het gevoel dat er niet veel mis kan gaan als het gaat om onze rapportages. Ook vind ik het prettig dat het team achter de Carbon Manager meedenkt en de wet- en regelgeving goed in de gaten houdt. Zo weten we bijvoorbeeld dat de rapportages direct voldoen en we die straks in één keer kunnen invullen in het RVO-platform, in het geval van de rapportage over het zakelijke en woon- werkverkeer bijvoorbeeld. Dit is volgend jaar wettelijk verplicht door de de regeling ‘Werkgebonden personenmobiliteit‘. Ook zijn de emissiefactoren altijd up to date in de tool, als er iets verandert n.a.v. onderzoek bijvoorbeeld. Dat scheelt ons een hoop tijd en uitzoekwerk. Bovendien kunnen we onze stakeholders meenemen op een prettige manier dankzij de overzichtelijke rapportages, zowel standaard als op maat voor onze organisatie.”

Meer weten?

Benieuwd wat de Carbon Manager voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan en probeer de Carbon Manager 3 maanden vrijblijvend uit.

Contact
Florence Nightingalelaan 12
3527 WG, Utrecht

E info@carbonmanager.nl
T +31 (0)6-50 26 06 59