Verduurzamen begint bij een CO2-footprint

Paul Feenstra van ATKB over de CO2-footprint tool Carbon Manager

Paul Feenstra is KAM-coördinator bij ATKB, een adviesbureau in natuur en leefomgeving met circa 125 medewerkers verdeeld over vijf vestigingen. Paul houdt zich bezig met kwaliteit, Arbo, milieu, veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We vroegen hem naar zijn kijk op duurzaamheid binnen ATKB en hoe de Carbon Manager hem hierbij helpt.

Het belang van duurzaamheid laten zien

ATKB levert adviezen op het gebied van natuur en leefomgeving. Daarmee wil het bureau een milieu- en maatschappelijk verantwoorde bijdrage leveren aan het gebruik van onze wereld.
“Ons team bestaat voor een groot deel uit medewerkers die duurzaamheid erg belangrijk vinden. Zij willen graag laten zien dat ATKB als organisatie óók zuinig omgaat met het milieu.”

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vinden we bij ATKB dus belangrijk. Dat willen we graag laten zien en móeten we ook kunnen laten zien, bijvoorbeeld bij aanbestedingen. Om aan te tonen dat we duurzaam ondernemen gebruiken we het bekende certificaat van de CO2-prestatieladder.”

Twee jaar geleden kwam Paul in dienst bij ATKB, toen heeft hij een MVO-raamwerk neergezet met daarin KPI’s die bijdragen aan de wereldwijde Sustainable Development Goals (SDG). Toen kwam de Carbon Manager in beeld: “Ik kende de tool al van mijn eerdere functie bij een drinkwaterbedrijf. Daar gebruikten we de Carbon Manager meer als een platform om alle (wettelijke) milieu vraagstukken een plek te geven, zoals de voortgang van de EED en eigen emissies. Nu gebruiken we de Carbon Manager ook bij ATKB.”

De Carbon Manager als tool voor de CO2-footprint

“De Carbon Manager is een mooi hulpmiddel om gericht te werken aan ons MVO-raamwerk en KPI’s.
Bij ATKB kunnen we vooral energie besparen door kritisch te kijken naar het verbruik in onze panden en ons wagenpark. Eén van onze doelen is voldoen aan de BREAAM – in use, het duurzaamheidskeurmerk dat in Nederland gebruikt wordt voor gebouwen. Een bijkomend voordeel is dat dit keurmerk bijvoorbeeld eventueel kan bijdragen aan een korting bij verzekeringen.

De komende tijd gaan we elk jaar één van onze vijf locaties verduurzamen. Verduurzamen begint met een CO2-footprint, want je moet weten hoeveel CO2 je eigenlijk uitstoot en wáár in de organisatie om te kunnen reduceren en compenseren. Er was een tool nodig om al die gegevens makkelijk bij te houden.”

Datakwaliteit bewaken door af te stappen van Excel

Voordat ATKB de Carbon Manager als CO2-footprint tool gebruikte, hield de organisatie alle cijfers rond duurzaamheid bij in Excel. “Nu stappen we langzaam af van Excel en zetten we alle gegevens over naar de Carbon Manager. De validatie van de gegevens in Excel was een probleem. En niet iedereen is even handig met Excel. We kunnen het ons niet meer permitteren om een fout te maken waardoor je gegevens niet kloppen. Bij het CO2-prestatieladder certificaat word je als organisatie afgerekend op twee cijfers achter de komma. Een tool zoals de Carbon Manager voorkomt dat. Alle informatie en documenten zijn terug te vinden op één plek, zo bewaken we de kwaliteit van onze data.”

Aanrader bij de CO2-prestatieladder

“Ik raad de Carbon Manager zeker aan. Het is een moderne tool die organisaties helpt met verduurzamen, bijvoorbeeld via certificeringstrajecten zoals de CO2-prestatieladder. Ook is de Carbon Manager heel handig voor organisaties die moeten aantonen dat ze aan de energiebesparingsplicht en andere wetgeving voldoen, bijvoorbeeld voor de EED (Europese Energie-Efficiency Richtlijn).
Er komt dan zoveel op je af en het is prettig om te kunnen terugvallen op een tool zoals de Carbon Manager én het deskundige team erachter. Wij kunnen altijd bij het team van de Carbon Manager terecht met vragen. Dat is fijn, want ze weten precies hoe de markt in elkaar zit.”

Meer weten?

Benieuwd wat de Carbon Manager voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan en probeer de Carbon Manager 3 maanden vrijblijvend uit.

Contact
Florence Nightingalelaan 12
3527 WG, Utrecht

E info@carbonmanager.nl
T +31 (0)6-50 26 06 59