Meetplicht CO2-uitstoot van reizende werknemers uitgesteld, maar waarom het toch slim is om al in actie te komen.

Organisaties moeten de CO2-uitstoot van de reizen van hun werknemers gaan bijhouden. Deze meetplicht zou ingaan vanaf januari 2023, maar is uitgesteld naar juni 2023. Wat betekent dit voor jou en hoe kun je je hierop (nog beter op) voorbereiden?

Extra administratieve taak
Deze regeling betekent een extra administratieve taak op het gebied van duurzaamheids-verslaggeving. Waarschijnlijk heb je ook al gehoord over de CSRD, een uitgebreide rapportage van duurzaamheidsinformatie die vanaf 2023 verplicht wordt voor ruim 50.000 Europese bedrijven.

Je kunt er als organisatie voor kiezen om gegevens over jouw milieu impact vast te leggen in software zoals Excel. We zien nu, gelukkig, dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om het gedegen aan te pakken met een CO2-footprinttool. De Carbon Manager is een tool voor rapportage en monitoring van jouw CO2-uitstoot. De tool helpt je om zelfstandig jouw CO2-footprint op te stellen. Dat bespaart je veel tijd en borgt de kwaliteit van de duurzaamheidsrapportages van jouw bedrijf.

Hoe kun je je voorbereiden?
Voor de meetplicht van de CO2-uitstoot van reizende werknemers dienen organisaties in ieder geval het volgende bij te houden:

  • het aantal gereisde kilometers
  • de gebruikte vervoermiddelen
  • en de gebruikte brandstof.

Dit zijn belangrijke duurzaamheidsgegevens die iets zeggen over jouw zakelijke personenvervoer. Deze gegevens moet je op tijd verzamelen, bijvoorbeeld vanuit de lease- en declaratieregistraties en ergens overzichtelijk bijhouden. Wel zo prettig als je daar op voorbereid bent tegen de tijd dat de meetplicht ingaat, zodat je jouw data kunt rapporteren in het externe portaal dat hiervoor ingericht wordt.

Overzichtelijke rapportages
De Carbon Manager is zeer geschikt om ook de CO2-uitstoot van reizende medewerkers te rapporteren. Vanuit de verzamelde declaratieregistraties genereert de Carbon Manager tool een apart rapport. Dit rapport kun je direct indienen zodat je voldoet aan de verplichting om de uitstoot  van het woon-werkverkeer van jouw medewerkers inzichtelijk te maken.

Contact
Florence Nightingalelaan 12
3527 WG, Utrecht

E info@carbonmanager.nl
T +31 (0)6-50 26 06 59